Prutkoffie

Prutkoffie

donderdag 24 december 2015

Kerstspecial: Amaretto koffie

Kerst komt eraan en dat betekent gezellige dagen voor de boeg. Daarom heb ik voor de kerst amaretto koffie gemaakt. De benodigdheden zijn:

* Koffie
* Melk
* Monin amaretto

De koffie heb ik gezet met de Bialetti frenchpress. De koffie moet je even laten rusten, zodat de koffie goed mengt met het water. Ondertussen kan de amaretto in het glas gegoten worden. Een klein scheutje is voldoende, anders wordt de smaak van de koffie ondermijnd door de amaretto. Ook kan de melk alvast opgewarmd worden.

Nadat de koffie gezet is, kan ongeveer 1/3 bij de amaretto in het glas gegoten worden. Niet meer, want er komt ook nog melk bij. Nadat de koffie erin is gegoten en de melk warm genoeg is (de melk mag niet heter zijn dan 75 °C, anders verbrandt de melk en verliest het zijn smaak) kan een klein scheutje melk bij de koffie ingegoten worden. Als de koffie bruin van kleur wordt, is het al genoeg. De rest van de melk kun je nu op schuimen.

Wanneer de melk voldoende geschuimd is, kan het bij de koffie ingegoten worden. Zorg voor een goede verdeling en probeer tot de rand van het glas te vullen. Dan kan de koffie afgemaakt worden met een sjabloon en cacaopoeder (of iets anders, bijvoorbeeld kaneel).

Al met al koste het ongeveer 5 minuten op de koffie te maken. De amaretto proef je goed terug in de koffie. Het is niet overheersend. De koffie blijft zijn smaak en sterkte goed behouden. Een vrij simpele, maar lekkere koffie om te maken. In het filmpje laat ik zien hoe ik de koffie maak


Fijne feestdagen!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten