Op 19 maart 2016 heb ik
het Amsterdam coffee festival bezocht. Het festival werd gehouden bij de
Westergasfabriek. Als koffiefanaat kon ik dit niet laten schieten. Ik heb veel
geleerd over koffie, koffiebonen, zetmethodes, materialen, latte art,
enzovoort. Ik had niet verwacht dat het festival over twee zalen verdeeld zou
zijn. Bekende en onbekende ondernemingen waren aanwezig op het festival, zelfs
uit het buitenland. Ik zal in deze blog de hoogtepunten van de dag vertellen. In
het tweede deel van het blog ga ik het hebben over Bulldog edition,
Batavia Dutch coffee, nog meer proeven en ik heb geleerd om een latte art te
maken (wat nog best moeilijk is).
Na Based on Roots was er nog een tweede bedrijf welke graag foto’s van mij
wou ontvangen, Bulldog edition. Bulldog edition is gevestigd in de lobby van het
Acehotel te London. Het doel is om de beste koffiebonen te selecteren en te
gebruiken voor de koffie. Verder zorgt de bar ervoor dat men dagelijks verse
(zuivel)producten uit krijgt van Northiam Dairy. Leuk mee gesproken over koffie
en wat men doet binnen het hotel. Het is vooral klanten en hotelgasten inspireren
met lekkere, lokale en gezonde producten.
Voor een toevoeging in de
koffie kan men verschillende producten gebruiken. Tijdens het festival stuitte
ik op Espresso Syrup, een bedrijf welke siropen maakt op een natuurlijke
manier. Espresso Syrup verkoopt de standaard siropen, zoals chocolade of karamel,
maar ook hele andere smaken, zoals mint, ginger en rose. Ik heb deze drie
geprobeerd en uiteindelijk de rose meegenomen. Vol van smaak maar niet overheersend
en verfrissend. Een goed idee om de siropen op een natuurlijke manier te maken.
Latte art, iets wat ik al
een tijd wou doen. Zelf heb ik de juiste machines er niet voor. Ik moet toch
echt een espresso machine hebben in plaats van een Senseo of Tassimo. International
Tea & Coffee academie te Zeewolde was aanwezig op het festival. Ik kon bij
de stand met instructies een latte art maken. Eerst kreeg ik een verhaal welke
elementen belangrijk waren voordat ik latte art kon maken. Het ging over hoe ik
het beste melk kon opschuimen (met een stoompijp), hoe ik de koffiemachine het
beste kan instellen, hoe ik microschuim met melk kon maken (om de bubbels eruit
te krijgen, dat is belangrijk), schenkmethodes en ga zo maar door. Erg leuk en interessant
om te horen. Maar toen was het tijd om het in de praktijk te laten zien. Mijn
bedoeling was om een hartje te maken, maar het is volgens mij meer een appel
geworden. Het is leren, leren, leren. Leuk om te doen en veel informatie
opgedaan.
Al met al was het een
zeer gezellige en informatieve dag. Mocht het er volgend jaar ook weer komen,
ben ik zeker aanwezig. Veel geleerd over koffiebonen, zetmethoden, koude
koffie, enzovoort en natuurlijk veel geproefd. De tijd vloog om die dag. Als
koffieliefhebber is het zeker aan te bevelen om dit festival eens te bezoeken. Tot
de volgende keer!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten